Hoeveel KW thuisbatterij heb ik nodig?

Met de groeiende populariteit van zonne-energie en hernieuwbare energiebronnen, overwegen steeds meer mensen het installeren van thuisbatterijen. Een thuisbatterij kan een slimme investering zijn om de opbrengst van zonnepanelen te maximaliseren en het energieverbruik van uw huishouden te optimaliseren. Maar hoe bepaalt u hoeveel kilowattuur (KW) capaciteit uw thuisbatterij moet hebben?

Begrijp uw energiebehoeften

Het eerste wat u moet doen bij het bepalen van de benodigde capaciteit van uw thuisbatterij is een grondige evaluatie van uw energieverbruik. Analyseer uw elektriciteitsrekeningen van de afgelopen maanden om een idee te krijgen van uw dagelijkse en seizoensgebonden energieverbruik. Let op piekuren en dagen waarop u meer stroom verbruikt dan gemiddeld.

Zonnepanelen productie

Als u zonnepanelen heeft of van plan bent om ze te installeren, moet u rekening houden met de productiecapaciteit van uw zonne-energiesysteem. Het is essentieel om te weten hoeveel zonne-energie uw panelen gedurende de dag kunnen genereren. Deze informatie is van cruciaal belang om te bepalen hoeveel energie u kunt opslaan en gebruiken met uw thuisbatterij.

Doelen en prioriteiten

Bepaal welke doelen en prioriteiten u heeft voor uw thuisbatterij. Wilt u simpelweg een back-up stroombron in geval van stroomuitval? Of wilt u overtollige zonne-energie opslaan om ’s avonds te gebruiken? Uw doelen zullen bepalen hoeveel capaciteit u nodig heeft.

Bereken de benodigde capaciteit

Het berekenen van de benodigde capaciteit van uw thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Stroomuitval: Als u een back-up stroomvoorziening wilt voor noodgevallen, bepaal dan hoe lang u zonder elektriciteit kunt en kies een batterijcapaciteit die aan die behoeften voldoet.
  • Eigenverbruik: Als u wilt dat uw thuisbatterij overtollige zonne-energie opslaat voor gebruik ’s nachts, bereken dan het dagelijkse verschil tussen de energie die uw zonnepanelen genereren en uw dagelijkse energieverbruik. Uw batterij moet ten minste deze hoeveelheid energie kunnen opslaan.
  • Seizoensgebondenheid: Houd rekening met seizoensgebonden variaties in zonne-energieproductie. U heeft mogelijk een grotere batterij nodig in de wintermaanden wanneer er minder zonlicht is.

Overwegingen bij aankoop

Bij het kiezen van een thuisbatterij moet u ook rekening houden met andere factoren, zoals de levensduur van de batterij, garantie, merk, en de mogelijkheid om de batterij uit te breiden in de toekomst.

Capaciteit van de thuisbatterij

  1. 3 kWp zonnepanelen hebben een bijbehorende batterijcapaciteit van 3-5 kWh en kosten doorgaans tussen 4.000 en 6.000 euro inclusief belastingen en installatie.
  2. Voor een systeem van 4 kWp zonnepanelen kan men rekenen op een batterijcapaciteit van 4-6 kWh, en de prijs ligt in het bereik van 4.000 tot 6.000 euro.
  3. Met 5 kWp zonnepanelen kunt u rekenen op een batterijcapaciteit van 5-8 kWh en de kosten bedragen meestal tussen 5.000 en 7.000 euro.
  4. Als u kiest voor een systeem van 6 kWp zonnepanelen, kunt u profiteren van een batterijcapaciteit van 6-9 kWh, en de totale prijs varieert tussen 5.000 en 7.000 euro.
  5. Voor 7 kWp zonnepanelen is de bijbehorende batterijcapaciteit 7-11 kWh, met een kosten bereik van 5.000 tot 7.000 euro.
  6. Voor grotere systemen, zoals 8 kWp, wordt een batterijcapaciteit van 8-12 kWh aangeboden, met een prijsklasse tussen 8.000 en 10.000 euro.
  7. Wie behoefte heeft aan een nog grotere vermogenscapaciteit kan kiezen voor 9 kWp zonnepanelen, met een batterijcapaciteit van 9-14 kWh en een prijsbereik van 8.000 tot 10.000 euro.
  8. Het krachtigste systeem in deze lijst is 10 kWp zonnepanelen, met een batterijcapaciteit van 10-15 kWh en een kostenbereik van 8.000 tot 10.000 euro.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *