Wat kost een thuisaccu?

Duurzame energieopwekking en -opslag zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Met de groei van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie is de vraag naar thuisaccu’s gestegen. Een thuisaccu kan energie opslaan die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere hernieuwbare bronnen, zodat deze energie gebruikt kan worden wanneer dat het meest nodig is. Maar wat kost zo’n thuisaccu eigenlijk?

Factoren kosten thuisaccu 

De kosten van een thuisaccu kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk, de capaciteit, de technologie en de installatiekosten. Laten we deze factoren in meer detail bekijken:

  1. Merk en model: Er zijn verschillende fabrikanten die thuisaccu’s aanbieden, zoals Tesla met hun Powerwall, LG Chem met hun RESU-lijn, en vele anderen. Elk merk en model heeft zijn eigen prijsklasse, afhankelijk van de prestaties en functies.
  2. Capaciteit: De capaciteit van een thuisaccu wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Hoe groter de capaciteit, hoe meer energie de accu kan opslaan. De prijs van een thuisaccu neemt doorgaans toe met de capaciteit. Een kleinere accu kan voldoende zijn om enkele uren elektriciteit op te slaan, terwijl een grotere accu meer energie kan opslaan voor langere periodes.
  3. Technologie: Er zijn verschillende technologieën beschikbaar voor thuisaccu’s, zoals lithium-ionbatterijen, loodzuuraccu’s en flowbatterijen. Lithium-ionbatterijen zijn populair vanwege hun hoge energiedichtheid en betrouwbaarheid, maar ze kunnen duurder zijn dan sommige andere opties.
  4. Installatiekosten: Naast de kosten van de accu zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Deze kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de benodigde elektrische aanpassingen in je huis. Het is belangrijk om een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de thuisaccu veilig en efficiënt wordt geïnstalleerd.

Kosten in de praktijk

De kosten van een thuisbatterij variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals kwaliteit, merk en capaciteit. Gemiddeld kun je echter rekenen op een prijsrange van €4.000 tot €10.000, exclusief btw en inclusief installatie. Deze prijs omvat niet alleen de aankoop van de batterij zelf, maar ook de kosten voor professionele installatie en eventuele extra apparatuur, zoals een omvormer.

Hier is een overzicht van de thuisbatterij prijzen op basis van de capaciteit:

  • Thuisbatterij van 3 kWh: Deze kleinere capaciteit batterijen beginnen meestal bij ongeveer €4.000.
  • Thuisbatterij van 8 kWh: Batterijen met een capaciteit van 8 kWh variëren in prijs en kosten ergens tussen €5.000 en €8.000.
  • Thuisbatterij van 14 kWh: Voor grotere huishoudens of degenen die een grotere opslagcapaciteit wensen, kan een thuisbatterij met 14 kWh prijzen bereiken van ongeveer €10.000.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.